Stappenplan behandeling

De behandeling in stappen

behandeling1

Een model van de katheter in de lies

Een model van de katheter in de lies

Hoe verloopt de behandelprocedure?

(klik op de stappen voor meer informatie)

 • Stap 1. Eerst beoordeelt het team van oncologen, radiologen en nucleair geneeskundigen aan de hand van informatie van de eigen oncoloog van de patiënt of deze in aanmerking komt voor radioembolisatie.
  Uw eigen oncoloog zal ons een brief sturen met daarin relevante gegevens over uw ziektegeschiedenis. We vragen ook om recente scans op te sturen. Als uit deze informatie blijkt dat u mogelijk geschikt bent voor de behandeling, wordt een consult bij een oncoloog in het UMC Utrecht gepland. Hij of zij zal met u in een gesprek meer informatie verzamelen en zal u informatie geven over de behandeling. Er wordt vaak ook bloedonderzoek gedaan. Indien nodig wordt een nieuwe scan gemaakt. Soms zal de oncoloog u informatie geven over een studie in het UMC Utrecht, zodat u de tijd heeft om na te denken of u hieraan mee wilt doen.
  Alle gegevens die verzameld zijn worden wekelijks besproken binnen het team van betrokken oncologen, radiologen en nucleair geneeskundigen. Via de oncoloog hoort u de uitslag van dit overleg. Als u geschikt lijkt voor de therapie volgt stap 2.
 • Stap 2. Opname voor eerste angiografie (veiligheidsprocedure)
  Het team van laboranten en artsen begeleidt de patiënt op de angiografiekamer

  Het team van laboranten en artsen begeleidt de patiënt op de angiografiekamer

  U wordt een dag vóór de procedure opgenomen op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Er wordt nogmaals bloedonderzoek gedaan. Soms wordt er op deze dag nog een scan gemaakt. Ook kan het zijn dat er een onderzoeker bij u langs komt, om te vragen of u mee wilt doen aan een studie.

  De volgende dag wordt u naar de angiokamer gebracht. Deze ruimte lijkt op een operatiekamer. U ligt bijvoorbeeld ook op een tafel en de medewerkers dragen groene kleding en steriele schorten. Een belangrijk verschil is dat u niet onder narcose wordt gebracht. Verder hangt er een camera boven uw buik. Daarmee kan de interventie-radioloog foto’s maken tijdens de procedure. Aan het begin van de angiografie krijgt u met een spuitje een plaatselijke verdoving in de lies. Daarna brengt de interventie-radioloog een buisje in de slagader in de lies. Via dit buisje kan hij of zij vervolgens andere draden en buisjes in de bloedvaten brengen. Daarmee kan de leverslagader worden bereikt. Behalve de verdovingsprik in de lies, is de procedure pijnloos. U bent gedurende de hele procedure wakker.

  Tijdens deze procedure worden de bloedvaten naar en rondom de lever afgebeeld. Aftakkingen van de leverslagader die niet naar de lever gaan worden dichtgemaakt met zogenaamde coils. Dat zijn kleine opkrullende draadjes. Zo wordt ervoor gezorgd dat er één weg naar de lever ontstaat. Daarna wordt een kleine hoeveelheid radioactief eiwit ingespoten. Daarmee wordt de behandeling als het ware gesimuleerd. Na afloop van de angiografie wordt een scan gemaakt. De verdeling van het radioactieve eiwit in de lever kan nu worden beoordeeld. Het is belangrijk dat er géén eiwit buiten de lever zit. Dat betekent dat alle aftakkingen van de leverslagader goed dicht zijn gemaakt en weten we dat we de bolletjes veilig toe kunnen dienen. Bij een deel van de patiënten blijkt helaas dat het technisch niet haalbaar is om de behandeling uit te voeren.

  De dag na de angiografie mag u weer naar huis.

 • Stap 3: Opname voor tweede angiografie (behandeling)
  Twee interventieradiologen kijken op het scherm naar de positie van de katheter die ze in de lies van de patiënt hebben ingebracht

  Twee interventieradiologen kijken op het scherm naar de positie van de katheter die ze in de lies van de patiënt hebben ingebracht

  U wordt opnieuw opgenomen op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Er wordt weer bloedonderzoek gedaan.De volgende dag wordt u weer naar de angiokamer gebracht. De procedure verloopt bijna hetzelfde als de eerste keer. Alleen worden nu de radioactieve bolletjes ingespoten. Daarbij zou de patiënt direct pijn in de buik kunnen krijgen. Via het infuus wordt dan een pijnstillend middel toegediend. Na afloop van de procedure wordt weer een scan gemaakt. Daarmee wordt de verdeling van de radioactieve bolletjes over de lever in kaart gebracht.

  De dag na de angiografie mag de patiënt meestal weer naar huis.

 • Stap 4: Vervolgconsulten
  Er wordt een belafspraak met de oncoloog gepland twee weken na de behandeling. Eén maand na de behandeling komt u weer op controle op de polikliniek. Er wordt dan ook bloedonderzoek gedaan en een scan gemaakt. De oncoloog zal de uitslagen met u bespreken. Hij of zij zal ook de vervolgafspraken met u maken.